Meddőkérdés

A meddőségről nem csak lehet, kell is beszélni

2017. május 05. 11:10 - Dr. Vereczkey Attila

dr_va-768x676.jpgTöbbek között a meddőségkezelés területéről, a kihívásokról, a legkorszerűbb módszerekről, valamint a komplex szemléletmódról és annak fontosságáról kérdezett az Eco.hu újságírója. A meddő párokra már egy egész iparág épült ki, olyan alternatív medicinák, amelyeknek hatékonysága egyáltalán nem bizonyított. Nekünk, a szakmabelieknek felelősségünk, hogy eloszlassuk a meddőség körül létező tévhiteket és nyissunk a társadalom felé.

Világszinten és Magyarországon mekkora probléma a meddőség?

A probléma növekvő tendenciát mutat az egész világon, pontosabban fogalmazva a fejlett országokban. Nagyon úgy tűnik, hogy a meddőség a fejlett városokban élő, általában jobban kvalifikált, magasabb oktatási és egzisztenciális háttérrel rendelkező egyéneknél gyakori, mondhatni népbetegségről beszélünk. Sajnos ez Magyarországra is igaz, nálunk a nyolcvanas években vették kezdetüket a negatív demográfiai tendenciák. Azóta többen halunk meg, mint ahányan születünk, fogyó népesség vagyunk. Ennek természetesen nagyon komoly társadalmi, szociológiai, népesedéspolitikai vonzatai is vannak és ezzel összefüggésben került egyre inkább az érdeklődés középpontjába a meddőség kérdése is. Ebből is látszik, hogy a meddőség, mint problematika túlmutat az orvosszakmai kérdéseken.

Attól függetlenül, hogy jelentős problémáról beszélünk, mintha társadalmi szinten nem alakult volna ki a diskurzus a kérdéskörről. Ön hogy látja?

Nyilván ennek is van történelmi magyarázata, hiszen bizonyos szempontból tabunak számít a meddőség. Mi orvosok ezért is örülünk, ha alkalmunk nyílik beszélni erről a kérdésről. A századforduló tájékán például kifejezetten szégyennek számított, ha egy férfi meddőségben szenvedett, ez a szemlélet pedig gyakorlatilag beleívódott a mindennapjainkba, főleg orvosszakmai területen. Erre az állapotra senki nem büszke, legyen szó férfiakról vagy nőkről. Ez egyébként egy nagyon érdekes dolog. Magyarországon 250 és 300 ezer közé esik a meddő férfiak és nők száma. Ez azt jelenti, hogy majdnem minden negyedik-ötödik pár meddőségi problémával küzd. Ez pedig egy nagyon magas arány, és ha belegondolunk ez nem pusztán egy pár problematikája: a teljes családra és tágabb szociális körökre is hatással van ez az állapot, ezért bátran mondhatjuk, hogy közösségi kérdésről beszélünk, nem pedig egy párkapcsolat dedikált problémájáról, ebből a perspektívából pedig majdnem két - két és fél millió emberről beszélünk, akire valamilyen módon kihatással van a meddőség.

A teljes velem készült interjú IDE kattintva olvashatja el!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meddokerdes.blog.hu/api/trackback/id/tr5212482677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása