Meddőkérdés

Mi a Meddőkérdés?

2017. április 19. 10:23 - Vereczkey Attila

Meddőkérdés!

Mi, miért, mikor, hol, kinek és kit, hogyan és miként?

A Meddőkérdés blog azért indult, hogy ezekre a kérdésekre választ tudjunk adni azoknak a pároknak, akik a meddőségi kérdésben érintettek. Nincsenek kevesen. Magyarországon minden ötödik-hatodik pár meddő, ami azt jelenti, hogy körülbelül 250 ezer magyar érintett közvetlenül valamilyen szinten a kérdésben. Közvetve pedig még szélesebb kör érintett, hiszen nem feledkezhetünk el a párok családtagjairól, barátairól, ismerőseiről sem.

A meddőség, a fogantatással kapcsolatos problémák ma már lassan hazánkban is népbetegségnek számítanak. Amíg azonban az allergiáról, a szív- vagy éppen a cukorbetegségről ma már nyíltan lehet beszélni, a meddőség és a fogantatás körüli problémák még mindig tabutémának számítanak. Akit érint, az stigmaként tekint rá, ezért nem beszél róla, akit nem, az pedig a külső szemlélő közönyösségével söpri a szőnyeg alá a témát.

Pedig itt életekről van szó. Kettőről biztosan, de a tudomány mai állása és a meddőségi kezelések sikerességi rátájának tekintetében inkább három vagy négy életről. Ezek közül az utóbbiaknak, azaz a párok által tervezett gyermekek életének a fogantatása nagyban függ attól, hogy nyíltan beszélünk-e a meddőség kérdéséről.  A meddőség ugyanis nem stigma, amit szégyellni kell, hanem egy betegség vagy éppen egy betegségnek a tünete, amely sok esetben sikeresen gyógyítható. Ehhez viszont nyitottság és figyelem kell.  Mert a meddőségről beszélgetni egyáltalán nem meddőkérdés.

Blogunk felületet kíván adni annak az új, komplex szemléletnek is, amely képes új szintre emelni a meddőségi kezelések hatékonyságát a nemzetközi tapasztalatok tanúbizonysága szerint. Egyúttal szeretnénk azt a megközelítést erősíteni, hogy soha ne fogadjuk el a minimumot, hanem törekedjünk a maximumra, amikor a meddőség problémakörével találkozunk.

A blog célja segítséget nyújtani, hogy naprakészen informáltak legyünk a legmodernebb, tudományosan bizonyított eljárásokról is, amelyekkel, nagyobb eséllyel érkezhet meg a baba a családba.

Hiszen a célunk nem egyszerűen a terhesség, hanem egy egészséges kisbaba megszületése egy szerető családba.

Dr. Vereczkey Attila

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meddokerdes.blog.hu/api/trackback/id/tr4312436501
süti beállítások módosítása