Meddőkérdés

Nem a mi hibánk – a meddőség kezelése egy párkapcsolatban

2017. április 24. 17:05 - Dr. Vereczkey Attila

shutterstock_211778833.jpg

A gyermekvállalással kapcsolatos nehézségek, termékenységi kezelések és a mesterséges megtermékenyítés folyamata mind-mind rendkívül nehéz időszakot jelentek a párok számára. A folyamat akár évekig is eltarthat, de vajon milyen hatást gyakorol ez a párkapcsolatra? Számos kutatást találunk, amely a meddőséggel kapcsolatos párkapcsolati problémákat elemzi, azonban eddig még viszonylag kevés tanulmány született arról, hogy a hibáztatás, az egymás okolása milyen hatást gyakorol a párokra és magára a kezelés folyamatára. 

A meddőség, illetve a gyermekvállalási nehézségekkel kapcsolatos kérdések és események a párok mindennapi életének részévé válnak. Mind a ketten rendkívül involváltak lesznek a folyamatban és így hatást gyakorolnak egymásra. 

A mesterséges megtermékenyítés folyamata már a kezdetektől nehézségeket jelent a párok számára, hiszen már maga a diagnózis meghatározza, hogy miként is élik meg a folyamatot. Amennyiben a diagnózis során az egyik félnél valamilyen biológiai okot határoztak meg, ő sokkal inkább okolja magát a folyamat sikertelenségéért, miközben lehetséges, hogy nem is csak rajta múlik.

Kritikus időszak az embriótranszfer és a beültetés utáni két hét, amikor kiderül, hogy az embrió megtapadt-e vagy sem. Ebben az időszakban sokkal magasabb a feszültség a párok között, amely hozzájárulhat a próbálkozás sikertelenségéhez.

Miért könnyebb egymást okolni?

Egymás hibáztatása gyakran megküzdési mechanizmusként működik, főleg akkor, ha hosszabb időn keresztül valamilyen krízishelyzetben vagyunk. A mesterséges megtermékenyítés folyamata épp egy ilyen szituáció, mivel a párok sokkal több időt és energiát fordítanak erre a kérdésre. Ugyanakkor a sorozatos kudarcok rendkívül nagy distresszt és szorongást okoznak, amelyekre válaszreakcióként elkezdik egymást, vagy éppen önmagukat hibáztatni, miközben figyelmen kívül hagyhatnak egyéb kontextuális tényezőket.

Magyarán, azon személyek felé fordítják a negatív energiáikat, akik a legközelebb állnak hozzájuk, aki jelen esetben a partnerük.

A partner hibáztatása sokszor az ilyen esetekben felhalmozódott érzésekhez köthető, amelyek ilyenkor összegyűlnek a felekben, mint például a düh, az igazságtalanság érzése vagy éppen a kiszolgáltatottság.

Amikor ezek az érzések felszínre törnek, és a felek elkezdik egymást okolni a sikertelenség miatt, gyakran sokkal frusztráltabbá válnak.Ennek révén az intimitás mértéke is csökkenhet, amely a párok elidegenedéséhez vezethet, holott ekkor lenne a legnagyobb szükségük egymás kölcsönös támogatására.

shutterstock_304306469.jpg

Mi lehet a megoldás?

A mesterséges megtermékenyítés időszaka alatt a hibáztatás, valamint az okok keresése természetes reakcióink egy ilyen kritikus helyzetben.

Amellett, hogy rendkívüli nagy figyelmet kapnak a beavatkozások és a fizikai egészség, nem szabad megfeledkeznünk a pszichológiai és lelki támogatásról sem.

Rengeteg érzés, benyomás és vélemény halmozódik fel ilyenkor bennünk és nem szabad félnünk attól, hogy segítséget kérjünk. A bennünk megbúvó szomorúság, düh, tehetetlenség, igazságtalanság érzéseinek kifejezése empatikus és segítő környezetben egy szakember segítségével hozzásegítheti a párokat ahhoz, hogy fel tudják dolgozni mindazt, ami velük történik.

Ennek révén segítő és támogató társai lehetnek egymásnak, még akkor is, ha a baba kissé rögösebb úton érkezik meg hozzájuk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meddokerdes.blog.hu/api/trackback/id/tr3912436535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása